top of page

Den eksotiske duften av appelsin.

Oppdatert: 18. aug.

Den norligste delen av Kypros er den grønneste delen av øyen.

Fra november kan man allerede se noen blomstringer i skogen. Når di varme vårdager kommer i februar og mars starter blomstringen for fult.

Den eksotiske duften av appelsin og sitronblomst er en nytelse i seg selv.

Ferskpressed appelsinjuice er en C-Vitamin buster og smaker ekstra godt når man kan plukke det fra sin egen hage.

ree

Det er lett å forelske seg i Nord-Kypros


ree

Arten stammer opprinnelig fra Kina, men dyrkes nå også i middelhavsområder. Den dyrkes også i USA og Latin-Amerika. Frukten er rund og oransje med tykt skall.

Appelsintreet kan bli opptil tolv meter høyt. Det har læraktige blader, noen torner og det blomstrer hele året. Frukten er egentlig et bær. Det er for det meste fruktene fra treet som blir brukt, men det er også mulig å lage te av blomstene. De kan også kokes og brukes i mat.

Appelsiner plukkes ofte før de er modne, hvilket får effekt på smaken, som blir mer syrlig og mindre aromatisk. Dette skyldes den oftest lange transportveien fra opphavslandene, som f.eks. Nord-Afrika, Hellas, Italia, Israel, Spania og Tyrkia.

Navnet appelsin betyr «kinesisk eple». Dette navnet kommer fra folkelig nederlandsk appelsien


Bruksområde

I Norge spises stort sett appelsiner ferske i båter, men de kan også brukes i salater, sauser, marinader og dressinger. Også skallet kan brukes, for eksempel er apsikat laget av appelsinskall.

Hver påske spises det mer enn 17 millioner appelsiner i Norge.



Oppbevaring

Appelsinen har god holdbarhetstid og oppbevares best ved 5-10 °C, ikke i kjøleskap.

Det finnes gode appelsiner året rundt, men toppsesongen er fra desember til rundt påsketider. Appelsiner skal være mørk gule eller oransje og blanke. Noen appelsiner har antydning til grønnfarge på enkelte områder, men dette påvirker ikke kvaliteten. En tung frukt tilsier at appelsinen er fin og saftig. Den skal være glatt og fast i skallet. Tykkelsen på skallet kan variere veldig mellom ulike appelsinsorter, så det sier lite om kvaliteten.


Næringsinnhold

Appelsinen er en av våre viktigste vitamin C-kilder, men er også den frukten som inneholder nest mest kalsium (40 mg pr. 100 g), slått av solbær (60 mg pr. 100 g).


ree

Kontakt oss gjerne for en uforpliktet prat

Anita Martinsen + 47 41225929

 perfekte harmonien mellom havet og naturen i moderne arkitektur på Aqua Blue, Esentepe.  Aqua Følg gjerne vår blogg på nordkyproseiendom.no 

Facebook Nord-Kypros Eiendom og Nordmenn på Nord-Kypros

Kommentarer


  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram
bottom of page